علت سیاه شدن دندان نوزاد

سیاه شدن دندان

علت سیاه شدن دندان نوزاد

والدین عزیز باید بدانند که حتی مراقبت از دندان شیری کودک اهمیت داشته و یکی از دلایلی سیاه شدن دندان نوزاد این است که به بهداشت دهان و دندان اهمیتی داده نمی‌شود. ما تا به حال با کودکان زیادی برخورد داشته‌ایم که دندان‌های شیری خیلی زود سیاه شده و حتی در مدت کوتاهی، خراب شده‌اند. والدین باید قبل از اینکه اولین دندان‌های شیری جوانه بزنند، نکات مراقبتی را مطالعه نموده و اطلاعات خود را در زمینه پیشگیری از سیاه شدن دندان نوزاد و در نتیجه پیشگیری از پوسیدگی آن بالا ببرند. در این مقاله سعی داریم کلیه مطالب مورد نیاز در این زمینه را در اختیار شما قرار دهیم.

توجه: این مقاله صرفا جهت افزایش اطلاعات شما نوشته شده است. در کلینیک دکتر سولماز بیابانی، خدمات دندان پزشکی برای کودکان بالای 7 سال ارائه می‌شود.

علت سیاه شدن دندان نوزاد

عوامل مختلفی در سیاه شدن دندان کودک نقش دارند که عبارت‌اند از:

  • اغلب مادران از تأثیر قطره آهن بر دندان‌ها کودک خود گلایه می‌کنند چون این قطره باعث سیاه شدن دندان‌ها خواهد شد.
  • ممکن است دندان فرزند شما ضربه خورده باشد. برای مثال کودک از صورت به زمین افتاده و همین ضربه، در کنار تمام مشکلاتی که ایجاد می‌کند، منجر به سیاه شدن دندان کودک نیز شده است.
  • والدینی که به کودک خود شیشه شیر می‌دهند دقت کنند این کار اگرچه مزایای دارد اما باعث پوسیدگی زودرس دندان‌ها و نهایتاً سیاه شدن آن‌ها می‌شود.
  • نوشیدنی‌های اسیدی همانند نوشابه و قند موجود در آب‌میوه‌های صنعتی نیز زمینه‌ساز سیاهی دندان‌های کودک می‌شوند.دقت کنید که چه نوع خوراکی به کودک خود می‌دهید؟ اگر خوراکی آغشته به رنگ‌های صنعتی باشد، رنگ‌ها باعث کدر شدن تدریجی دندان‌ها می‌شود
  • درست است که استفاده از مولتی‌ویتامین‌ها برای کودک لازم و ضروری است اما زیاده‌روی در این زمینه می‌تواند سیاه شدن دندان نوزاد را به دنبال داشته باشد.
  • به خاطر داشته باشید که مقدار زیاد فلوراید منجر به سیاهی دندان می‌گردد. لذا در استفاده از خمیر دندان و دهان‌شویه زیاده روی نکنید.
  • تحقیقات حاکی از آن است که مصرف تتراسایکلین در دوران بارداری زمینه را برای سیاه شدن دندان نوزاد فراهم می‌کند.
    به هیچ عنوان به کودک خود غذا و نوشیدنی داغ ندهید چون در این صورت منافذ سطح دندان باز شده و پلاک‌ها داخل آن‌ها نفوذ می‌کنند. در نتیجه رنگ دندان به تدریج تغییر می‌کند.پوسیدگی دندان

راهکارهای درمان سیاه شدن دندان نوزاد

در اولین قدم باید به متخصص دندانپزشکی مراجعه کنید تا علت سیاه شدن دندان کودک مشخص گردد:

  • در صورتی که این عارضه به دلیل پوسیدگی زودرس رخ داده باشد، باید عملیات ترمیم دندان صورت گیرد. میزان ترمیم به شدت پوسیدگی دندان بستگی دارد. حتی ممکن است به عصب‌کشی دندان نیاز باشد.
  • ممکن است این اتفاق به دلیل ضربه رخ داده باشد. در این حالت نیز باید عکس‌برداری‌های لازم انجام شود تا متخصص بتواند محل آسیب را به درستی تشخیص داده و سپس روش درمانی را انتخاب نماید. بدترین حالت این است که پالپ دندان آبسه کرده باشد در این صورت راهی جز کشیدن دندان نخواهد بود چون تنها با این کار است که می‌توان دندان‌های مجاور را از آسیب حفظ نمود.

توصیه‌های پیشگیری‌کننده از سیاه شدن دندان نوزاد

والدین عزیز بدانند که نحوه مراقبت از دهان و دندان کودک و همچنین نوع تغذیه او، تأثیر بسیار مهمی در پیشگیری از سیاه شدن دندان‌ها دارد. بنابراین چند نکته را تذکر می‌شویم تا بتوانید حتی‌المقدور از این مشکل جلوگیری کنید:

  • ماساژ لثه نوزاد

زمانی که دندان‌های شیری در حال جوانه زدن هستند، باید به آرامی لثه‌ها را ماساژ دهید تا جریان خون در لثه‌ها افزایش یافته و دندان‌ها با قدرت بیشتری خارج شوند. البته با توجه به اینکه این کار بر جهت حرکت دندان تأثیر می‌گذارد، لذا قبل از هر چیز آموزش‌های لازم را از متخصص جویا شوید.سیاه شدن دندان

  • مسواک بعد از غذا

بعد از هر بار غذا خوردن، حتماً دندان‌ها مسواک شوند. اما اغلب کودکان نسبت به این کار جبهه می‌گیرند سعی کنید آن را تشویق به مسواک زدن کنید تا وقتی بزرگ می‌شوند نیز خودشان این کار را ادامه دهند. خرید جایزه، تعریف داستان‌های مرتبط با مسواک زدن و یا حتی آگاه کردن او از عواقب عدم مسواک زدن به گونه‌ای که برای کودک قابل درک باشد، کمک می‌کنند تا کودک ممانعتی برای مسواک زدن نشان ندهد. البته اگر طعم خمیر دندان را دوست ندارد، حتماً آن را عوض کنید.

  • استفاده از نخ دندان

زمانی که عمده دندان‌های شیری رشد کردند، استفاده از نخ دندان را شروع کنید. این موضوع برای کودکانی که دندان‌های فشرده دارند، اهمیت بیشتری دارد.

  • مصرف آب بعد از قطره آهن

حتماً بعد از استفاده از قطره آهن، سریع به کودک خود آب بدهید تا کمترین لکه سیاه روی دندان‌ها باقی بماند.

  • تمیز کردن پستانک نوزاد

هر بار که می‌خواهید پستانک یا شیشه شیر به کودک بدهید، حتماً آن را به طور کامل تمیز کنید چون در محیط، آلوده به میکروب شده و در نتیجه لثه و دندان به شدت در معرض آسیب قرار خواهند گرفت. البته با توجه به اینکه مکیدن شیشه شیر نقش مهمی در سیاه شدن دندان کودک دارد، لذا توصیه می‌کنیم از یک سالگی به بعد این عادت را از سر کودک بیندازید

  • مراقبت های دوران بارداری

مادران در دوران بارداری حتماً به خوبی از خود مراقبت کنند تا به بیماری دچار نشده و نیازی به مصرف دارو نباشد. داروها عواقب زیادی برای جنین دارند برای مثال همان گونه که گفته شد مصرف تتراسایکلین به شدت در سیاهی دندان کودک مؤثر است.

  • رژیم غذایی مناسب کودک

کودک باید رژیم غذایی مناسبی داشته باشد. از یک سو غذاهای مقوی به او بدهید تا سلامت دندان و لثه حفظ شد و از سویی دیگر نوشیدنی‌های گازدار و اسیدی را از دسترس او دور کنید چون همانند سمی برای دندان‌های او خواهد بود.سیاه شدن دندان کودک

  • شستن دندان بعد از مصرف تنقلات

هر بار که کودک تنقلات مصرف می‌کند، از او بخواهید دندان‌های خود را بشوید چون مواد قندی یا چسبنده روی دندان‌ها باقی مانده و باعث پوسیدگی و در ادامه، سیاه شدن دندان نوزاد می‌گردد. اگر کودک علاقه به خوردن آدامس دارد، به او آدامس بدون قند بدهید.

توجه: در کلینیک دکتر سولماز بیابانی، خدمات دندان پزشکی فقط برای کودکان بالای 7 سال ارائه می‌شود.

برای مشاهده نمونه کارها و مطالب آموزشی دکتر سولماز بیابانی لطفا پیج اینستاگرام را دنبال کنید

https://instagram.com/dr.solmazbiabani

دیدگاه (5)

  • Avatar
    سهیل شهرابی پاسخ

    سلام ، روز بخیر ، فرزند من یک هفته است دندان در آورده در سن یک سالگی ، اما همون دندان که دراومده ، دو سه روزه سیاه شده ، چه باید کرد؟

    1402-08-24 در 8:44 ق.ظ
  • Avatar
    ناشناس پاسخ

    سلام دندون اول پسرم چهار ماهگی در آمد و الان هفت ماهگی کامل سیاه شده علتش چیه

    1401-08-25 در 5:15 ب.ظ
    • دکتر سولماز بیابانی
      دکتر سولماز بیابانی پاسخ

      سلام. لطفا تماس بگیرید یا در واتساپ پیام دهید.

      1401-08-29 در 9:52 ق.ظ
  • Avatar
    ناشناس پاسخ

    سلام کودک یک ساله ای دارم که دندان های جلوش که اززیر نگاه میکنم توی سطح جونده یه خط خاکستری روشه آیا پوسیدگی یاتغیررنگه

    1401-07-15 در 4:32 ب.ظ
    • دکتر سولماز بیابانی
      دکتر سولماز بیابانی پاسخ

      سلام وقت شما بخیر
      بهتر است دندان توسط متخصص معاینه شود تا بتوان نظر قطعی داد.

      1401-07-17 در 2:02 ب.ظ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *